L’obra d’Antoni Gaudí continua fascinant-nos avui tant com va fascinar Eusebi Güell, que en l’exposició de París del 1878 va voler contactar amb l’autor desconegut d’una vitrina per exposar guants a qui acabaria encarregant fins a cinc projectes arquitectònics significatius. N’hi ha prou amb pensar com la seva última i principal obra, la Sagrada Família, continua admirant avui tant o més que a començaments del segle XX, quan a penes despuntaven les primeres quatre torres. Però el rastre del seu geni a Barcelona, Catalunya i Espanya, i fins i tot els projectes no realitzats, com el gratacel concebut per al centre de Manhattan, és molt més ampli i ple de matisos del que sol pensar-se. Des del Capricho de Comillas fins a les escoles de la Sagrada Família, cada edifici, cada columna, cada moble, cada reixa ens remet a la creativitat d’una ment privilegiada per a l’arquitectura i el disseny.
Daniel Giralt-Miracle sintetitza en aquest llibre d’àgil lectura l’essencial de la seva biografia, de l'època que li va tocar viure, dels mètodes que va utilitzar i de la seva visió del món, al mateix temps que resumeix el més valuós de cada obra, posant l’èmfasi just en els aspectes que el col·loquen a dalt de tot del cànon mundial.
Un fet que no sempre ha estat així. En efecte, de la mateixa manera que l’obra de Gaudí encara és un work in progress (probablement no veurem la Sagrada Família amb tota la seva esplendor fins al 2026, en el centenari de la seva mort), la valoració crítica que ha rebut ha anat evolucionant al llarg del temps fins al dia d’avui, quan la feina genial de l’arquitecte en geometria reglada s’explica millor que mai amb el disseny informàtic. Aquest llibre resumeix l’esmentada evolució i actualitza tant allò que crèiem saber de Gaudí com el que s’ha descobert en els últims anys, en una obra imprescindible per qui desitgi introduir-se en l’arquitecte o posar al dia els seus coneixements.
Amb magnífiques fotografies i infogràfics.